Ontdek de 4 Positieve effecten Van kunst

DEEL DIT ARTIKEL

HOME > BLOG

Kunst kan een ruimte aankleden en decoreren, maar wist jij dat kunst veel meer te bieden heeft? Kunst stimuleert plezier, zorgt voor focus, geeft energie en wakkert creativiteit aan. Kunst is gezond voor je!

Dat kunst gezond voor je is, schrijven we niet zomaar. De World Health Organization heeft in 2019 verklaard dat het ervaren van kunst de gezondheid en het algehele welbevinden van mensen bevordert. Bij het inrichten van een gezonde werkomgeving wordt vaak gedacht aan een gezonde lunch, ergonomische bureaus of een luchtzuiverende plantenwand, maar niet direct aan kunst. En dat terwijl uit onderzoek is blijkt dat kunst juist heel goed is voor een prettig gevoel op het werk. Kunst op de werkvloer is een laagdrempelige manier om in te zetten op de gezondheid van bedrijven en medewerkers. Zo verbetert kunst de arbeidsproductiviteit, vermindert het stress, wakkert het creativiteit aan en zorgt het voor nieuwe energie bij mensen.

Kunst stimuleert Plezier

Je extra gelukkig voelen door een kunstwerk, kan dat? Jazeker! Want wanneer je naar een kunstwerk kijkt dat je mooi vindt, komt dezelfde fysieke reactie tot stand als wanneer je verliefd bent: je maakt dopamine aan en je serotonine niveau schiet omhoog! Serotonine en dopamine zijn de gelukshormonen die je lichaam aanmaakt met gevoelens van liefde, vreugde en plezier als resultaat! Word jij al blij van het idee van een extra dosis geluk door een kunstwerk aan je muur?

“Met onze kunstuitleen maken we de positieve effecten van kunst voor iedereen toegankelijk.”

– Lia Greidanus, Katalanc

Kunst zorgt voor focus

Als je behoefte hebt aan focus en productiviteit, kan het helpen om een kunstwerk op je werkplek te hangen. Want wist je dat het kijken naar kunst de hersenfunctie verbetert? Het ervaren en kijken naar een kunstwerk heeft een positieve invloed op onze hersengolf patronen, emoties en ons zenuwstelsel. Het geeft ons de mogelijkheid om nieuwe verbanden te leggen, ons hoofd te legen en met nieuwe focus aan de slag te gaan.

Kunst geeft energie

Wanneer we naar kunst kijken, zetten we onze hersenen aan het werk. Deze zijn geprogrammeerd om patronen te zoeken en een betekenis toe te passen op wat we zien. Of je nu kijkt naar een portretfoto, een abstract schilderij of iets waarvan je niet helemaal zeker weet waarnaar je kijkt; kleine neuronen in je hoofd vertalen wat je ziet in vertrouwde vormen en gevoelens. Dat verlaagt stress en boost onze energie. Daardoor heeft alleen al het kijken naar kunst een positieve invloed op je humeur en je gemoedstoestand!

Kunst stimuleert creativiteit

Een inspiratieloos kantoor kan niet van haar medewerkers vragen om enorm creatieve ideeën te genereren. Gelukkig kan het ophangen van kunst op de werkplek de creativiteit van medewerkers stimuleren. Het ervaren van kunst legt namelijk nieuwe verbindingen in de hersenen en stimuleert een staat van inspiratie. Inspiratie is op haar beurt weer een bron voor nieuwe ideeën en stimuleert creativiteit bij mensen. Toe aan een nieuwe dosis creativiteit? Denk dan eens aan het ophangen van kunst op je werk!

Concordia Kunstuitleen

Met onze kunstuitleen benutten we deze en vele andere positieve effecten van kunst om werkplekken in balans te brengen en gezonder te maken. Wil jij de positieve effecten van kunst zelf ervaren? Dat kan al vanaf 8,- per maand! Wil je meer weten over onze kunstuitleen en wat de positieve effecten van kunst voor jouw ruimte kunnen betekenen? Boek dan gratis een fysiek of telefonisch kunstconsult.

Kunstuitleen & expositieruimtes
Langestraat 56
7511 HC Enschede

Maandag gesloten
Dinsdag t/m vrijdag 10.00 – 18.00 uur
Zaterdag 10.00 – 17.00 uur
Zondag 12.00 – 17.00 uur

Lia Greidanus
lia@concordia.nl
053 – 430 09 99